Kuchnia japońska : zupa Miso

Kuchnia japońska kojarzona jest poza Japonią głównie z sushi. Jest ona jednakże o wiele bardziej bogata i różnorodna. Dominuje w niej filozofia prostoty i świeżości. W kuchni japońskiej dużą wagę przywiązuje się do estetyki podania. Dania japońskie są ucztą zarówno dla podniebienia jak i dla oczu.

W procesie przygotowywania japońskich potraw używa się stosunkowo niewiele przypraw co pozwala na docenianie czystego smaku składników. Stąd tradycja jedzenia surowych ryb i owoców morza, których jedynym dodatkiem jest ryż i sos sojowy (wspomnieć tu należy, że jedząc sushi maczać w sosie sojowym należy wyłącznie część rybną, nigdy ryż).

Japońska kuchnia spełnia wszystkie współczesne wymagania kulinarne: jest prosta, szybka w przygotowaniu i niskokaloryczna. I oczywiście przepyszna.

Dziś przedstawimy wam jak przygotować zupę Miso

Składniki

1L wywaru dashi
pół kostki jedwabistego tofu
2-3 łyżki czerwonego miso (można troszkę mniej, można troszkę więcej, zależy od preferencji, my radzimy dodać najpierw trochę mniej a jak zupa będzie za mało wyrazista, zawsze można dodać więcej pasty)
grzyby shiitake (Poku) w puszce (opcjonalnie)
posiekany szczypiorek

Przygotowanie:

Do miseczki z pastą miso, dodaj kilka łyżek ciepłego wywaru i dokładnie rozmieszaj na gładką pastę. Podgrzej wywar i stopniowo dodawaj rozmieszaną pastę miso do wolno gotującego się wywaru. Jeżeli zależy Ci na klarownej zupie, musisz ją przecedzić, ale my na przykład wolimy wyławiać na ślepo tofu z mętnej zupy.
Zdejmij zupę z ognia i dodaj pokrojone w kostki tofu i grzyby i potrzymaj trochę w zupie by się zagrzały. Rozlej na miseczki i posyp szczypiorkiem.

Itadakimasu  🙂

shutterstock_247458196-480x320

One thought on “Kuchnia japońska : zupa Miso

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s